نیکی های سه گانه زرتشت می تواند راهنمای عمل باشند یا حتی پاسخی بدهند به این پرسش اساسی که در اینجا چه باید کرد؟
البته این به معنای واپسگرایی، درغلتیدن به رمانتیسیسم، باستانگرایی یا چیزهای مثل این نیست. همچنین این به معنای این که فیل کسی یاد هتدوستان کرده باشد هم نیست، هر چند اکنون هند کانون زرتشتیان به شمار می رود. ما می توانیم در چارچوب مسلمانی به این میراث کهن نیز وفادار بمانیم و از سادگی فرمول( سرمشق، سانیز، ساختاره) آن برای دادن ساختاری به زیست خود بهره ببریم.
نیکی های سه گانه همواره به ما می گویند که چگونه باید باشیم. در واقع آنها به تعیین رفتار ما در موقعیت ها و در وضعیت ها و جایگاه های مختلف می پردازند.
از جمله ایراداتی که به این راهبرد وارد می شود این است که سه گانه ها مفاهیمی بسیار کلی هستند و نمی توانند عملاً به کسی کمک کنند. اما چگونه است که مفاهیم بسیار انتزاعی تر می توانتد ولی اینها نمی توانند. چطور ثواب و گناه می توانند کنترل کننده باشند اما نیکی نمی تواند.
با چه اطمینانی نی توان در مورد گناه یا ثواب صحبت کرد؟ اگر پاسخ یک نفر این باشد که "با اطمینان بسیار"، به وی می توان گفت خب ثواب چیزی به جز همان نیکی که مفهومی ملموس تر است نیست و اگر هم کسی منکر این دو مفهوم دینی یعنی ثواب و گناه باشد می توان به او گفت نیکی همان است که تو از دیگران انتظار داری انجام دهند و بدی نیز همان است که تو دوست نداری دیگران آن را انجام دهند.
اگر کسی از ما بپرسد: ما اینجا داریم چه می کنیم؟ می توانیم پاسخ دهیم که ما اینجاییم تا کار نیک انجام دهیم و یا دست کم در صدد انجام کار نیک باشیم.
همچنین بگوییم: ما اینجاییم تا فکر های نیک داشته باشیم،
گفته ها ی نیک داشته باشیم.
ما اینجاییم تا به سوی آن خیر عظیم حرکت کنیم.
درباره این سایت